Niște întrebări despre cămine și Untold pentru UBB

Fiind student necăminist, abia ieri am aflat de treaba asta. Că tot nu înțelegeam de ce văd amici căminiști cum își caută chirie pe vară pe Facebook.

„Chiar dacă în ultimii ani conducerea UBB a aprobat şi a permis cazarea unui număr considerabil de studenţi, pe perioada vacanţei de vară, în acest an au fost prevăzute o serie de lucrări complexe de reparaţii, curăţenie generală, deratizări, dezinsecţii etc., care impun închiderea tuturor căminelor aflate în administrarea UBB.” (1)

„Totuși, în condiţiile în care UBB şi-a asumat anumite angajamente faţă de diverse instituţii publice sau private de a asigura spaţii de cazare pentru diferite evenimente culturale sau ştiinţifice, acţiuni ocazionale, organizate pe plan naţional, DGA poate aproba ca unele cămine să funcţioneze în sistem unităţi de cazare pe o perioada scurtă de câteva zile, fără a fi afectate lucrările menționate anterior” (1)

„Apreciem că au fost luate în considerare toate specificațiile din raportul elaborat de către președinții căminelor universității cu privire la necesarul lucrărilor de reparații și că s-au alocat fonduri pentru efectuarea acestora. În același timp, ne exprimăm îngrijorarea pentru situația studenților care ar avea nevoie de cazare pentru derularea unor lucrări de cercetare și proiecte academice sau extracurriculare.” (2)

„În urma negocierilor cu conducerea universității, Căminul Economica 1 va rămâne deschis pe durata vacanței de vară pentru cazarea studenților UBB, împreună cu Căminul 6 din Complexul studențesc Hașdeu.” (3)

„Prioritari pentru obținerea unui loc în căminele UBB sunt următorii:
studenții doctoranzi
studenții care efectuează stagii de practică
studenți membri ai unor echipe de cercetare (în proiectele Universității sau ale centrelor acesteia)
studenți membri ai echipelor de proiecte
studenți care vor desfășura internshipuri pe perioada verii
studenții proveniți din centre de plasament și orfanii de ambii părinți” (4)

„Vă aducem la cunoștință faptul că există posibilitatea ca studenții cazați pe durata verii să fie nevoiți să se mute la un moment dat din căminul în care au fost repartizați într-un alt cămin pentru a putea efectua lucrările de reparații. ” (3)

„Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai, în urma negocierilor cu reprezentanţii legitimi ai studenţilor din universitate (CSUBB), a găsit o soluție pentru asigurarea unui cămin disponibil, prin rotație, pe perioada vacanței de vară.” (5)

„Exista suspiciuni ca o parte a celor din CSUBB, structura care are un cuvant de zis in aceasta decizie, sunt si membri ai Federatiei Share, organizatorii Untold Festival.” (6)

Ce drăguț din partea UBB că își exprimă îngrijorarea.

Ok, festival(uri) mare(i), bani mulți la mijloc, oportunități, înțeleg. E o lege universală că la evenimente mari localitățile se gentrifică și se mulează pe business-urile existente. Se umflă prețurile în zonele centrale, se fashionează brusc tramvaiele, apar hashtaguri pe geamuri și timp de câteva zile nu mai trăiești într-un oraș, ci într-un brand extins. Totul pe principiul „vin frajerii de străini doldora de euroi să toace banii; oricum la noi e berea de 5 ori mai ieftină, hai să-i aducem un pic mai aproape de realitățile de acasă”. Idee care nu-i așa de rea dacă totul s-ar duce patriotic și transparent către un buget local, cu scopul de a-i reutiliza în domeniile lacunare. Mă rog, și marmota învelea ciocolata în staniol, vorba basmului contemporan.

Acum apar câteva întrebări necesare. Le pun eu, ca prostul de pe margine care stă și se întreabă, neștiind unde se află Adevărul:

 • Câte șanse are un amărât de student „neprioritar” (fără coroniță de doctorand, stea în frunte și ecuson de voluntarinternshipistoengistorfan în piept) să prindă în timpul verii un loc pe lângă prioritari, în cele 2 (două) cămine deschise?
 • Conform contractelor de cazare, cazarea începe prin 27 septembrie și se încheie în 15 iulie, lăsând perioada de 15 iulie – 20 septembri vacanței de vară (săptămâna 20.09 – 27.09 fiind rezervată în mod tradițional pentru igienizări). 15 iulie – 15 septembrie înseamnă două săptămâni și un pic. Adăugând chiar și copleșitorul număr de patru zile, cât durează Untold, de ce trebuie închise căminele în toată perioada asta? Și cu asta ajungem la…
 • …de ce să faci lucrări de amenajare / igienizare simultan la 16 cămine, dacă asta înseamnă să-ți dai afară grosul studenților pe timpul verii? Ce i-a apucat pe UBB să facă toate astea deodată? Cât de necesare, erau, de fapt, TOATE lucrările astea, la toate căminele (inclusiv cele de lux)? Sunt convins că există destui studenți care ar fi preferat inconvenientul de a rămâne în cămin și a-și muta catrafusele de la un cămin la altul (chiar și de la săptămână la săptămână), față de să-și găsească chirie, să caute un job mizer cu salariu minim sau să-și întrerupă studiile/practica/orice de nevoie și să se întoarcă în localitatea natală. Amintesc că o cameră „basic” costă în Cluj 80-110 euro plus cheltuieli. Oricum, cu igienizările/deratizările/renovările alea recurente de lunile trecute care-a fost treaba?
 • De ce e nevoit CSUBB să negocieze cu conducerea Universității un cămin în plus pentru plebeii de studenți? Dacă nu se negocia deloc, oare studenții nu mai primeau niciun cămin? E normal să se bată studenții cu conducerea pentru niște drepturi implicite?
 • Cea mai importantă dubioșenie: pe pagina Untold cu cazările sunt puse la dispoziție, printre altele, căminele 2 și 3 Hașdeu. În același timp, în graficul UBB căminele 2 și 3 apar cu perioada de execuție a amenajărilor interioare (adică perioada când ar trebui neapărat să fie închise) 15 iulie – 31 august. Ori Festivalul Untold (cum scrie și pe pagină) se derulează în perioada 30 iulie – 3 august. Ce se întâmplă aici? Cum e posibil ca întreaga perioadă de festival să fie închisă studenților dar accesibilă turiștilor?! Se fac sau nu renovări? Deci?
 • Cât de etic e ca o instituție publică să servească ca liant și partener pentru o afacere așa de încâlcită, bănuită și răszvonită de corupție, fraudă, licitații trucate, bani (ne)gri, etc, șamd, cam în toată presa?
 • Conform articolului (6), „există suspiciuni” că „o parte” din CSUBB sunt în același timp membri în Federația SHARE. Ce sunt aceste suspiciuni? Care e acea parte? De unde putem afla mai multe?
 • Citez aleatoriu din prețurile de pe site-ul Untold: 320 RON /pat/festival. Având în vedere că o să fie megaîmbulzeală (în ultimele zile pariez că o să se și vândă la negru paturi, la suprapreț), unde (scuzați expresia) pizda mamii lor se vor duce toate sutele de mii / milioanele de lei despre care probabil doar o mână de gulere albe din ambele părți știu cum se împart? Putem asuma că se duc aprioric în lucrările de renovare care au loc în vară, adică conducerea estimează surplusul obținut și acoperă temporar gaura de altundeva? Sau se vor duce cumva în bursele alea studențești care întârzie în mod legendar, câteodată una-două luni?
 • Austeritatea asta instituțională nu e un simplu deranj, lovește direct în studenți; universitatea, printre altele, are și responsabilitatea cazării studenților. În comunicatele CSUBB apar formulări echivoce și eufemisme politicoase, de genul „ia te uită, va avea loc acest eveniment nașpa. Ce păcat, empatizăm cu voi”. Nu am văzut nicăieri nici măcar cuvântul „scuze”, nici în comunicatele CSUBB, nici în comunicatul UBB. De ce?
 • Universitatea e a noastră – o instituție publică din bani publici al cărei scop e să educe și asiste tineretul în procesul educațional. Ce-i cu încâlceala asta cu privați giganți în detrimentul studenților? De ce nu primim niște transparentizări măcar?
 • Unde sunt studenții? De ce nu se iese în stradă?

Și altele. Aștept întrebări, comentarii, răspunsuri, lămuriri, povești de la oricine, dar în special de la responsabilii UBB și studenții căminiști care se confruntă cu asta. Merci.


Presă locală:
(6)Studentii de la UBB, goniti peste vara din camine de “reparatii” si de Festivalul Untold
“Alungati” din campusul lor, studentii de la UBB au alta oferta: cazare la pret aproape triplu in campusul Observator
Căminele din Hașdeu, închise pentru studenți, dar libere la cazare pentru Untold Festival
Cât costă cazarea în căminele studenţeşti pentru Untold Festival

Cazarea pe site-ul Untold:
http://untoldfestival.palomatours.com/HotelBooking/Register

Comunicate CSUBB (invers cronologic):
(3)Încă un cămin deschis pentru studenții UBB pe durata vacanței de vară
(4)Cazarea studenților UBB pe perioada vacanței de vară
(2)Situația căminelor UBB pentru vacanța de vară
(1)Poziția Universității Babeș-Bolyai cu privire la funcționarea căminelor studențești pe perioada vacanței de vară
(3)Vrem să soluționăm problema căminelor pe durata vacanței de vară

Comunicat UBB:
(5) UBB va pune la dispoziția studenților câte unul dintre căminele proprii, prin rotație

Graficele lucrărilor:
http://csubb.ro/…/upl…/2015/05/graficul-de-execu%C8%9Bie.pdf

Comparație cu vara 2013:
http://csubb.ro/2013/06/caminele-deschise-pe-perioada-verii/

Advertisements

One thought on “Niște întrebări despre cămine și Untold pentru UBB

 1. mariam931

  Daca vrei un singur nume legat de cei implicati in SHARE, cauta informatii despre Cristina Filip, prefecta studentilor (cel mai inalt nivel de reprezentare studentesc in UBB) si o sa ai raspunsul! In plus, din cate se aude, celor din CSUBB li s-au promis/asigurat locuri in Economica 1 pe motiv ca au treaba pe timpul verii si daca nu ar ramane in Cluj, universitatea s-ar “dezintegra”. De aici si raspunsul la intrebarea “de ce nu se revolta nimeni?”. Apoi vezi ca prin septembrie o sa mai fie o intrunire a tinerilor ortodocsi din Europa: ghici unde vor fi cazati 😉

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s